Optimaal bewegen

Optimaal bewegen

Ideaal is een combinatie krachttraining en cardiotraining. Krachttraining zorgt voor meer spiermassa en verhoogt dus ons rustmetabolisme. We verbranden de hele dag door meer calorieën, ook als we in rust zijn. Hierbij is het het meest effectief om tijdens de krachttraining alle grote spiergroepen te gebruiken. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn! Het kan in de sportschool onder begeleiding wanneer je onzeker bent over de uitvoering van oefeningen, maar het kan ook thuis. Cardiotraining zorgt voor vetverbranding en verlaagt de bloeddruk. Kies een bewegingsvorm waarvan je geniet! Denk aan tuinieren, zwemmen, wandelen, hardlopen, dansen, fietsen. Probeer iedere dag 30 minuten te bewegen! Dit hoeft niet in eén keer maar kan ook verdeeld over verschillende momenten.

Tips voor oefeningen thuis of in de sportschool

  • Squats 10x
  • Lunges 10x per been
  • Bankdrukken 10x
  • Biceps curl 10x per arm
  • Planken 10-30 seconden
  • Sit-ups 10x

Doe bijvoorbeeld 3 herhalingen van bovenstaande oefeningen. Op internet zijn er veel trainingen te vinden. Kies vooral iets wat je leuk vindt en wat vol te houden is!
Houd op het begin maximaal 30 minuten krachttraining per keer aan, wanneer je beter getraind bent kun je toewerken naar maximaal 60 minuten krachttraining per keer. Na 60 minuten neemt het stresshormoon cortisol toe in het lichaam en is er een kans dat je weer vet gaat stapelen. Denk ook aan voldoende rust/ herstelmomenten.
PS. Wist je dat 5 minuten krachttraining per dag al positieve effecten heeft? Dit kan super simpel voor het ontbijt of voor het avondeten ;).

Geen tijd voor sporten?

Gemiddeld kijken we als Nederlanders 3 uur per dag televisie. Wat geeft aan het einde van de dag het beste gevoel? Sporten begint met er tijd voor vrijmaken en er bewust voor te kiezen!