Tarieven

In 2020 wordt de dieetadvisering voor drie uur vergoed vanuit de basisverzekering.  Gemiddeld komt dit overeen met 1 intakegesprek en 3-4 vervolgconsulten. De geleverde zorg wordt verrekend met uw eigen risico van 385 euro. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn hierop een uitzondering. Zij hebben géén eigen risico.

Zorgverzekeraars hebben dieetadvisering vaak opgenomen in hun aanvullende pakketten. Heeft u een aanvullende verzekering dan kan het zijn dat u extra vergoeding voor dieetbehandeling krijgt. Kijk hiervoor in uw polis. Deze vergoeding wordt niet verrekend met het eigen risico.

De diëtist heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten en declaraties gaan rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. De tarieven zijn vastgesteld door de zorgverzekeraars.

Als de uren uit uw basisverzekering en evt aanvullende verzekering op zijn of wilt u de behandeling zelf betalen dan ontvangt u een factuur. Het tarief is dan 15,50 euro per kwartier. De tarieven zijn dan als volgt:

 • Eerste consult

  (75 - 90 minuten)

  €77,50 - €93,00
 • Kort vervolgconsult

  (10-15 minuten gesprek, geen uitwerktijd)

  €15,50
 • Lang vervolgconsult

  (30 minuten)

  €31,00
 • Telefonisch consult

  €15,50

De afspraak annuleren is tot 24 uur voor aanvang mogelijk. Daarna zijn er kosten aan verbonden die je niet kunt declareren bij de zorgverzekeraar;  20 euro voor het niet nakomen van een (vervolg)consult.

Vergoeding via ketenzorg
Dieetadvisering voor mensen met een chronische ziekten zoals diabetes mellitus, hart- en vaatziekten (CVRM: cardio vasculair risico management) en/of longziekten (COPD) zijn opgenomen in de ketenzorg van zorggroep Chronos. De dieetbehandeling wordt dan volledig vergoed en deze valt buiten uw eigen risico.

De vergoeding van de directe toegang tot de diëtist
Per 1 augustus 2011 is de diëtist direct toegankelijk geworden. Sommige verzekeraars waaronder CZ vergoeden alleen indien u een verwijzing heeft van uw (huis)arts.