Groene smoothie

Groene smoothie

Smoothies
Een smoothie is een met een blender glad gemixt drankje; meestal bereid uit fruit en een zuivelproduct (mn yoghurt).  Echter, ook volledig uit fruit en/of groente bestaande dranken die gemixt zijn in een blender worden vaak onder de smoothies geschaard. Populair zijn de groene smoothies, waarover later meer.

Waarom zijn smoothies gezond?
Smoothies zijn een makkelijke en snelle manier om groente en fruit binnen te krijgen en dus ook de vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten die deze bevattten . Immers, in een smoothie van 250 ml (longdrinkglas) gaan al snel 3 stuks fruit en/of porties groente.
Door het mixen van de groentes of fruit in de blender wordt de vezelstructuur van de vruchten of planten kapot gemaakt. Hierdoor worden de voedingsstoffen (vitamines, mineralen) sneller opneembaar. Wel is het noodzakelijk om de smoothies na het bereiden meteen op te drinken om te kunnen profiteren van de voedingswaarde. Onder invloed van licht en warmte gaat met name vitamine C deels verloren. De zogenaamde ‘verse’ smoothies die kant-en-klaar in de supermarkten verkrijgbaar zijn, zijn daarom lang niet zo gezond en voedzaam als degene die zelf worden klaargemaakt.

Er zijn veel recepten te vinden in kookboeken en op internet. Onderstaand een voorbeeld van een groene smoothie recept. Er kan op allerlei manieren gevarieerd worden in soorten groene bladgroenten (zoals spinazie, andijvie, sla, boerenkool), soorten fruit, water/cocoswater, al dan niet gepaard gaande met (plantaardig)melkproduct (zoals melk, kwark, yoghurt, havermelk, amandelmelk). De verhouding groenten en fruit is meestal 40-60.

Recept groene smoothie:

1 groene appel bv granny smith
Kopje verse spinazie
Sap van 2 sinaasappels
Kopje water
Eventueel ijsblokjes

Alles in de blender en klaar!
Met een goede blender en lekkere recepten heb je in ‘no-time’ een heerlijke vervanging of aanvulling op je dagelijkse lunch of ontbijt.