Feestdagen

Feestdagen

Tip 1: Hou het bij de feestdagen

De hele maand december staat in het teken van lekkernijen. Sterker nog, de pepernoten lagen in september al in de supermarkten en de oliebollenkraam stond vanaf begin november weer klaar. Beperk jezelf echt tot de feestdagen wat betreft de extraatjes en houd op de andere dagen gewoon je normale voedingspatroon aan.

Tip 2: Vergeet niet te bewegen

De kerstdagen nodigen uit om eens lekker te ontspannen. Je kunt dan op de bank heerlijk kerstfilms kijken of Netflixen, maar je kunt ook lekker de deur uitgaan. Afhankelijk van waar je woont, kun je een paar uurtjes door het bos struinen of een ommetje door de wijk maken. Zo ontspan je, maar zorg je tegelijk ook voor een gezonde dosis lichaamsbeweging.

Tip 3: Geen maaltijden overslaan

Wat veel mensen doen is ‘calorieën sparen’. Dat wil zeggen: bij de hoofdmaaltijden minder eten, om vervolgens later wat extra’s te kunnen nemen.

Als je wilt afvallen, is dit niet erg slim om te doen. Wanneer je bij de hoofdmaaltijden minder eet, krijg je eerder honger en zijn de verleidingen van allerlei snoeperijen nog veel groter dan die altijd al zijn. Hierdoor neem je dus toch eerder iets extra’s en vaak ook meer dan gepland.

Tip 4: Doe een ander een plezier

Heb je na de kerstdagen nog van alles over en wil je dit liever niet zelf opeten? Vries het in of geef het weg!

Tip 5: Oliebollen en andere snacks

Oliebollen mogen natuurlijk niet ontbreken met Oud en Nieuw. Helaas druipen deze vaak van het vet. Wil je ze gezonder hebben, dan kun je ze het beste zelf bakken. Doe dit dan in vloeibaar vet, maar zorg er ook voor dat dit vet heet genoeg is (minimaal 180 graden). Hierdoor schroeit de oliebol snel dicht en wordt er een minimum aan vet opgenomen. Ook kun je ervoor kiezen de oliebollen kleiner te maken. Zo krijg je geen grote hoeveelheden extra calorieën binnen, maar kun je wel genieten van de traditionele Oud en Nieuw-snack. Ook appelbeignets en andere lekkernijen kunnen op deze manier worden aangepast.

Laat het lijn denken los en probeer te genieten!

Ik ben er van overtuigd dat als je bewust eet, bewust geniet van wat je eet en dat je het mag eten, je minder snel veel te veel eet. Te veel eten doen we vaak onbewust, nog een patatje hier en een paar pepernoten daar zonder er echt van te genieten!